Cold-Pressed, Low-Heat / virginorganicvegankosher
Daniela a Linda Dostálková, Kvalita flexibility, video
Výstava se zabývá fenoménem kvality a jejího vnímání v kontextu současného umění.
Titul Cold-Pressed, Low-Heat (za studena lisovaný, balený při nízkých teplotách), odkazuje na specifickou kvalitu superpotraviny – kokosového oleje. Jedná se o tuk, který se pro své unikátní vlastnosti řadí k produktům se širokým spektrem vnitřního i vnějšího použití. Kokosový olej je synonymem zdravého životního stylu. Je panenský, organický, veganský a košer.
Autorky výstavní koncepce v úzké spolupráci s vyzvanými umělci Milanem Houserem (CZ), Stéphanie Lagarde (FR), Norou Turato (NL/HR), Kateřinou Šimáčkovou (CZ) a Danielem Walwinem (NL/UK) definují výslednou expozici. Jejich pozice je zde rolí spoluautora a zároveň zadavatele, ve snaze docílit komplexního sdělení divákovi za využití aktuálních výstavních mechanismů. Výstava zároveň komentuje současné tendence umělecké praxe, která směřuje k rozšíření hranic vlastního působení.
Daniela a Linda Dostálkovy se zabývají implikací formálních postupů příbuzných společenských oblastí v dalších souvislostech. Poskytují servis především galerijním institucím, umělcům či organizacím a napomáhají tak při spoluvytváření nových pojetí autonomních sociálních hybridních forem.
Výstava vzniká za podpory Velvyslanectví Nizozemského království v Praze.
Spolupráce na projektu: Moravské zemské muzeum, Etnografický ústav; a Fakulta výtvarných umění VUT v Brně
Daniela a Linda Dostálková, Kvalita flexibility, video
Nora Turato, Kvaliat interpretace, video