Zveme vás na doprovodný filmový program k výstavě Antény ruce: Protokoly z mimosmyslové estetiky, která právě probíhá v Ateliéru Josefa Sudka v rámci Fotograf festivalu.

„Češi nám ukázali velmi pozoruhodný dokumentární film, vytvořený jedním z jejich hlavních filmových studií. Jako vynikající české filmy, které oslnily davy napříč Amerikou, i tento vědecký film byl zhotoven skutečně umělecky, včetně doprovodné elektronické hudby. Na to, že se jednalo o vědecký film, byl však jeho obsah ještě oslnivější. Jedno po druhém zabírala kamera cosi, co vypadalo jako moderní sochy – lesklé formy, jaké by mohl stvořit Brancusi, anebo složitější, snad od Dalího. Další předměty vypadaly jako přesně tvarované součástky strojů, které zatím nebyly vynalezeny, náhradní díly z roku 2001. Ještě další kovové a dřevěné sošky připomínaly ‚rituální předměty‘ uložené v muzeích světa, od Britského muzea po malá, zaprášená muzea v asijském Turecku a jižním Egyptě. Ale tohle nejsou sochy, ty předměty nejsou v muzeu. Tohle je běžný byt v jednom československém městečku. Zařízení ležící na stole údajně akumulují psychotronickou energii vyzařovanou živými věcmi. Lidskými bytostmi, které ve filmu nabíjejí generátory svou ‚energií‘, jsou vynálezce Robert Pavlita a jeho dcera Jana.“

– Lynn Schroeder a Sheila Ostrander, Psychic Discoveries Behind the Iron Curtain, 1970

Promítat se budou tyto filmy:

Něco z psychotroniky, ČSR, 1990, 23 minut (r. Viliam Poltikovič)

Na hranici skutečnosti, ČSR, 1967, 16 minut (r. Stanislav Brožík)

Energy Unlimited: The Story of Pavlita, Austrálie, 1991, 46 minut (r. Grant Pitchford)

Za laskavé zapůjčení filmů děkujeme Vojenského historickému ústavu a Leoši Válkovi. Za digitální přepis některých materiálů děkujeme NFA.