StartPoint, dlouhodobá platforma pro absolventy evropských uměleckých škol, pořádá tradiční rezidenční program v průběhu října a listopadu společně s MeetFactory a letošní účastníci představí svá díla v listopadu ve třech galeriích v Praze na Žižkově, vernisáž proběhne současně ve čtvrtek 31. října 2024.

Koncept krátké filmové instalace zobrazující krajinu východoanatolských hor, mystiku a uctívání přírody alevitského náboženství. Anatolský alevismus je odnož islámu, která se vyvinula převážně autonomně v šamanskou, mystickou a liberální větev islámu, přesto byla silně ovlivněna prvky súfismu, pohanství a šíitského islámu. 

 

“Během posledních dvou let jsem pravidelně podnikal výzkumné cesty do oblasti Dersim ve východní Anatolii, abych portrétoval alevitské náboženství, jejich praktiky a pohled na svět. Tato výstava představuje rozpracované filmové scény a fotografie a dává nahlédnout do mého výzkumu kulturní identity, religiozity a nedílné role krajiny v náboženských praktikách.”

 

Jamal Ageli (DE, absolvent KABK Den Haag, NL) je německý fotograf a video umělec, který žije ve Frankfurtu nad Mohanem a Amsterdamu. Jeho tvorba je utvářena ranou láskou k optice a světlu, vyrůstáním v přírodě a touhou nalézt nejpozoruhodnější aspekty naší existence na této planetě. Pozorování vědy a techniky, které utvářejí naši budoucnost, stejně jako krásy přírodního světa, ho vede k vytváření obrazů plných barev, kontrastů a abstrakce, které odhalují měřítko života a náš vztah k okolnímu světu.

 

https://www.instagram.com/studioageli/ 

 

Projekt podpořili Národní plán obnovy a Goethe-Institut Česká republika. Poděkování patří též zúčastněným galeriím.