Čas na stíny

Srdečně zveme na zahájení výstavy Čas na stíny, která vychází ze stejnojmenného soustředění – první části letošního Salonu české scénografie (uskutečněné ve dnech 4. až 6. 9. 2024 v Olomouci ve spolupráci s Centrem pro výzkum performativity Katedry divadelních a filmových studií UP).

 

Během třídenního setkání jsme se spolu s deseti vybranými účastnicemi, studentkami scénografie, volného umění či teorie a dějin divadla, zamýšleli nad texty britského kulturního filozofa a kritika Marka Fishera a nad tím, jak je možné v dnešní době zušlechťovat stín. Stín se coby hlavní aktér a inspirační zdroj prolíná všemi výstavními intervencemi, které společně otevřeme v neděli 20. 10. v Olomouci: 

 

Homo Caldarium Vulgaris (člověk skleníkový obyčejný) – Vendula Klímová, Tamara Žilavá 

Otisky stínů – Silvie Hajdíková, Tereza Šimková, Amálie Švecová

Co není slyšet? – Veronika Macková

Pěstování stínů – Yania Arlova-Siarebrannikava, Lucie Vrbíková, Klára Dolníková, Emma Šťovíčková

Buněčné řezy v tropickém skleníku – Emma Šťovíčková 

 

Součástí vernisáže bude i křest nového scénografického časopisu platformy ČOSDAT, jeho prvního čísla s titulem Čas na stíny, který kromě textů účastnic soustředění představuje také minikatalog otevíraných výstav a uměleckých intervencí.

 

Vernisáž 20. 10. začne v 16.00 před vitrínovou galerii Praktik, kde se nachází první z výstavních projektů (Pěstování stínů). Po uvedení výstavy a představeního nového zinu Čas na stíny v grafickém zpracování Valerie Kolářové se audio-walkem Veroniky Mackové přesuneme do Sbírkových skleníků Olomouc. Tam zahájíme další tři výstavní intervence (Homo Caldarium Vulgaris; Otisky stínů; Buněčné řezy). Instalace ve sklenících i galerii Praktik pak bude možné navštívit do 16. 11. 2024. 

 

Místo konání: vitrínová galerie Praktik & Sbírkové skleníky Olomouc

Koncepce: Martin Bernátek, Amálie Bulandrová

Produkce: Zuzana Macourková

 

Akci pořádá ČOSDAT z. s. a PerformCzech / Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s Katedrou divadelních a filmových studií Filozofické fakulty UP – Centrem pro výzkum performativity UPOL. Více o možnostech mezinárodní spolupráce najdete na odkazu https://www.performczech.cz/en/