Podzimní repríza výstavy Nejkrásnější české knihy roku 2023 představí nominované a oceněné knihy letošnho 59. ročníku soutěže o nejlepší český knižní design za uplynulý rok. Soutěž, ve které je hodnoceno grafické, ilustrační a polygrafické zpracování knih, je tradičně pořádána Ministerstvem kultury ČR a Památníkem národního písemnictví. Porota ocenila z více než tří set přihlášených publikací ty nejlepší v sedmi žánrových kategoriích, vybrala nejzajímavější studentské práce a udělila ceny ve speciálních kategoriích.

  

V kategorii odborná literatura získala první místo objemná kolektivní monografie Pražské ptactvo zachycující nejen ptačí svět, ale i dramatický životní příběh ornitologa Veleslava Wahla (grafická úprava Josefína Karlíková a Matěj Vojtuš, nakladatelství Revolver Revue a Česká ornitologická společnost). Z nominovaných titulů krásné literatury zvítězila autentická kniha bývalého drogového dealera Daniela Flaszy Muklové a šlajsny (grafické studio VOALA, nakladatelství Okraj media). V kategorii dětské literatury si ocenění odnesli Rajčaťáci a Banáni básníka, hudebníka a výtvarníka Petra Váši (grafická úprava Jan Čumlivski, nakladatelství Host).

  

Nejkrásnější knihou o výtvarném umění se stala monografie Sv. Wolfgang, patron rodu Černínů, a utváření posvátné krajiny v Chudenicích (grafická úprava Martin Bušek a Jan Dienstbier, nakladatelství Lukáš Kubec – Netoliko). Z katalogů výstav obsadil první místo katalog ke stejnojmenné výstavě Západočeské galerie v Plzni „… a viděl jsem nové nebe a novou zemi“. Apokalypsa a umění v českých zemích (grafická úprava Tereza Hejmová a Adéla Svobodová). V kategorii autorských knih a bibliofilií porota ocenila studentský projekt Josefa Fulky a Martina Raudenského Bez názvu.

  

Cenu Arna Sáňky za nejlepší studentskou práci získala Barbora Kramná z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni za knihu Femme, která se zabývá ženskou otázku pomocí umělé inteligence. Další ceny jako každý rok udělili: Památník národního písemnictví a Uměleckoprůmyslové museum pro mladé úpravce do 30 let, Spolek českých bibliofilů, Unie grafického designu, Spolek českých umělců grafiků Hollar a Svaz polygrafických podnikatelů.

  

K soutěži byl vydán katalog v grafické úpravě Štěpána Malovce a Martina Odehnala.